Achtergrondinfo | 27 mei 2024

Kapot Sterk onder de loep

Lees artikel

Achtergrondinfo | 23 mei 2024

Jaarcongres sociale veiligheid online, handelingskaders en wat is er aan de hand in de Nederlands-Eritrese gemeenschap?

Op 20 juni vindt het PrOCoM jaarcongres sociale veiligheid online plaats. In dit nieuwsartikel meer informatie over de inhoud en de inschrijving. Daarnaast heeft het Ondersteuningsnetwerk Maatschappelijke onrust een nieuw handelingskader gepubliceerd over ‘omgaan met maatschappelijke onrust’ en krijg je in dit nieuwsartikel een inkijk in wat er aan de hand is in de Nederlands-Eritrese gemeenschap, naar aanleiding van de rellen in februari.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 23 mei 2024

Oproep voor informatieveiligheidsspecialisten: kom 13 juni naar de (net)werkbijeenkomst CISO- en ISO-netwerk

De toenemende digitalisering maakt de rol van de CISO binnen gemeenten steeds belangrijker. Maar waarom zou je je alléén voorbereiden op een digitale toekomst als dat ook samen kan? Om die reden is een CISO- en ISO-netwerk opgericht, met elkaar weten te vinden, kennisdeling en werken aan de relatie in de koude fase als belangrijkste doelen. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 23 mei 2024

Workshop privacy en gegevensdeling; iets voor jouw gemeente?

Ook deze maand valt er weer veel te delen vanuit het PGA-Lab. Zo komen we graag nog voor de zomer langs bij alle gemeenten. Hiervoor maken we op korte termijn een afspraak. En heeft jouw gemeente nog behoefte aan het bijspijkeren van de kennis rondom privacy en gegevensdeling? Laat dit dan nu weten. Daarnaast in dit nieuwsartikel een inkijkje in het project ‘Gezamenlijke inspanning politie & zorg (GIPZ) én stellen de Zorg- en Veiligheidshuizen zich de vraag ‘doen we het goede’? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 23 mei 2024

Schrijf je nu in voor de roadshow ‘Online aangejaagde ordeverstoringen’ op 4 juni!

Weet jij hoe te handelen bij (dreigende) online aangejaagde openbare ordeverstoringen? Veel lokale overheden zijn op zoek naar manieren om op te treden tegen strafbare en onrechtmatige uitingen op het internet die een gevaar opleveren voor de openbare orde. Tijdens de roadshow ‘Online aangejaagde ordeverstoringen’ in Bilthoven krijg je inzicht in de mogelijkheden en kun je aan de slag met een eigen praktijksituatie. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 apr. 2024

Campagne huurwoningen Meld Misdaad Anoniem verlengd

Vorig jaar ontwikkelde Meld Misdaad Anoniem in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) een campagne tegen misstanden in (sociale) huurwoningen. Er namen toen 45 gemeenten en 30 woningcorporaties aan deel. Vanwege de positieve reacties en resultaten wordt de campagne verlengd en uitgebreid. Wil jouw gemeente deelnemen aan de M-campagne?

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 apr. 2024

Burendagen waardevolle leermomenten

De behoefte om bij elkaar te komen en van elkaar te leren is groot, ook al zijn er lokale verschillen. Zo bleek ook weer tijdens de burendag in Flevoland, waar veel onderwerpen werden besproken en verbindingen werden gemaakt. Zo werd duidelijk dat casusregie lokaal wisselend wordt ingevuld en dat daar niet overal duidelijke afspraken over zijn. En heb je tijdens de netwerkbijaankomst op 4 april de PGA hand-out gemist? Vraag hem dan alsnog aan.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 apr. 2024

Behoeftepeiling (VNG / Platform sociaal domein): Landelijke intervisiebijeenkomst(en) zorg en veiligheid?

Gemeenten introduceren steeds vaker de functie adviseur/beleidsmedewerker/procesregisseur Zorg en Veiligheid. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat thema’s op het snijvlak van zorg en veiligheid, zoals radicalisering, personen met onbegrepen gedrag en maatschappelijke onrust en bepaalde vaardigheden (procesregie voeren) steeds vaker bij de gemeente worden belegd. Voor zorg- en veiligheidsprofessionals is het alleen vaak aftasten hoe zij zich binnen de gemeente kunnen positioneren en manoeuvreren. Vooral binnen kleinere gemeenten is het soms een flinke zoektocht wat je bestaansrecht en meerwaarde is, - en op welke thema’s – en hoe je professionals aan je bindt en commitment krijgt. Om deze reden is het Platform Sociaal Domein/VNG voornemens een landelijke intervisiebijeenkomst te organiseren voor gemeentelijke zorg- en Veiligheidsadviseurs. Heb jij hier behoefte aan?

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 apr. 2024

Roadshow online aangejaagde ordeverstoringen 4 juni bij gemeente De Bilt

In samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en Project Online Content Moderatie (PrOCoM) van het ministerie van Justitie en Veiligheid organiseert Bureau RVS op 4 juni een roadshow over online aangejaagde ordeverstoringen. Tijdens de roadshow presenteren we het nieuwe barrièremodel online aangejaagde ordeverstoringen van het CCV. Wil je meer weten over het barrièremodel?

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 apr. 2024

‘Samen doe je meer!’ Terugblik op geslaagd netwerkevent

Op donderdag 4 april vond de gezamenlijke netwerkbijeenkomst met als thema ‘Samen doe je meer’ van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland plaats. In het provinciehuis Utrecht kwamen in de ochtend de in de veiligheidsstrategie geprioriteerde thema’s digitale veiligheid en maatschappelijke onrust aan bod, ’s middags was het de beurt aan georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Meerdere plenaire sprekers en interessante workshops, vormden samen een bomvol programma. Tijdens de ochtend vond er ook een markt plaats, waar de onderdelen/projecten Platform Veilig Ondernemen, Burgernet en PGA-Lab stonden. Belangstellenden konden hier in gesprek gaan over de projecten.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Samenwerking sleutel tot aanpak ondermijning en vastgoed

Op 4 maart vond een goed bezochte netwerkbijeenkomst vastgoed plaats. In de afgelopen drie jaar is veel kennis opgedaan over hoe ondermijning op de meest effectieve manier bestreden kan worden in relatie tot vastgoed. Burgemeester Niek Meijer van Huizen benoemde samenwerking als ‘de sleutel’ in de aanpak. De gemeente Gooise Meren is deze samenwerking bijvoorbeeld aangegaan met woningcorporaties, om zo woon- en adresfraude tegen te gaan. Hoe ze dat willen doen en welke inzichten tijdens de vastgoedbijeenkomst werden gedeeld, lees je in dit artikel. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Update PGA-Lab maart: Onderzoek Hogeschool Utrecht antisociaal gedrag 0-15 jarigen uitgelicht

Er zijn zorgen over sommige jongeren, die te jong al delicten plegen. We weten dat antisociaal gedrag de voorloper hiervan is. Inmiddels weten we ook hoe we daar vroegtijdig op in kunnen grijpen. In opdracht van het WODC voerde het Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht onderzoek uit. In dit nieuwsartikel lees je een aantal van de belangrijkste conclusies. Ook lees je de ervaringen van PGA-team Almere dat meedoet aan de pilot ervaringsdeskundigheid 23- binnen PGA lokaal en ontdek je de opdrachten waarmee maar liefst 10 studenten binnenkort aan de slag gaan. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 14 mrt. 2024

Save the date: 4 juni roadshow over barrièremodel online aangejaagde ordeverstoringen

Weet jij wat je moet doen als professional bij (dreigende) online aangejaagde ordeverstoringen? De online wereld is heel dichtbij, maar soms ook heel ver weg. Veel partijen in de veiligheidsketen zoeken naar manieren om op te treden tegen strafbare en onrechtmatige online uitingen die een gevaar opleveren voor de openbare orde. Wat kun je als gemeente nu eigenlijk wel en niet? Dit en meer komt aan de orde tijdens de roadshow op 4 juni.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Bankhelpdeskfraude voorkomen door de omgeving van senioren in te schakelen

Senioren blijven een kwetsbare doelgroep als het gaat om bankhelpdeskfraude. Om hen weerbaarder te maken, ontwikkelde de politie in Gooi en Vechtstreek een flyer voor thuiszorgmedewerkers en kleinkinderen -mensen die dicht bij de doelgroep staan- om hen hierbij te helpen. En noteer in je agenda: op 27 mei organiseren de politie en het OM een themamiddag over de aanpak van geldezels. Benieuwd naar de flyers voor senioren? Of meer weten over de themamiddag geldezels? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 15 feb. 2024

Training aan senioren op het gebied van digitale veiligheid. Ook in jouw gemeente?

Onderdeel van het programma Digitale veiligheid en cybercrime zijn twee young professionals die in de regio Midden-Nederland trainingen geven op het gebied van digitale veiligheid. Zo is er de training “Laat je geen h@ck zetten”. Deze training gaat in op de psychologische aspecten van wat het slachtofferschap van cybercriminelen doet met mensen, maar ook welke psychologische trucjes de cybercriminelen gebruiken om de mensen zo ver te krijgen dat zij geld overmaken of persoonsgegevens afstaan. Een tweede training behoort bij de campagne ‘Echt-nep’. Wil jij in jouw gemeente oudere inwoners ook weerbaarder maken? In dit nieuwsartikel vind je meer informatie. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 15 feb. 2024

Bijeenkomst ‘aanpak ondermijning in vastgoed’ 4 maart: jij bent er toch ook bij?

Ben jij een (beleids)medewerker OOV met de aanpak ondermijning in portefeuille? Kom dan op 4 maart naar de bijeenkomst ‘Lessons learned: Aanpak thema vastgoed Gooi en Vechtstreek’ in het gemeentehuis van Gooise Meren. En neem vooral een collega mee van een afdeling die jij nodig hebt om ‘fout vastgoed’ in beeld te brengen. Tijdens de bijeenkomst krijg je onder andere inzicht in de rol van vastgoed binnen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Ook kom je meer te weten over de kwetsbaarheid van de vastgoedsector voor criminele inmenging en de eerste stap die gemeenten kunnen zetten om een vuist te maken tegen vastgoedcriminaliteit. Meld je daarom nu aan. 

Lees artikel

Achtergrondinfo | 15 feb. 2024

Verschillen mogen er zijn, maar de gedeelde urgentie is voelbaar

De afgelopen weken is tijdens verschillende sessies in de regio hard gewerkt. Er zijn o.a. ideeën opgehaald voor de borging van het PGA-Lab. Hieruit werd duidelijk dat er verschillen zijn maar dat alle partijen een gedeelde urgentie voelen rond het blijven agenderen en aanjagen van de (lokale) PGA. Verder kan je in februari/maart deelnemen aan een interessante webinarreeks van de VNG over het versterken van de aanpak meervoudige problematiek sociaal domein. En de website bevat weer veel nieuwe documenten om jou te ondersteunen in je werk.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 15 feb. 2024

Bureau RVS verspreidt enquête over fenomeen soevereinen/autonomen

Maatschappelijke onrust is een breed thema. Zo heeft Bureau RVS in samenwerking met Hogeschool Inholland een enquête verspreid onder de gemeenten in Midden-Nederland om het fenomeen soevereinen/autonomen in beeld te brengen. Ook besteedt het programma aandacht aan complexe demonstraties waarover 1 februari een kennissessie plaatsvond. Je vindt de powerpoint van die kennissessie in dit nieuwsartikel.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 jan. 2024

Doorontwikkeling Kapot Sterk onderwerp tijdens intervisie en lerend netwerk-bijeenkomst

Op 7 december 2023 kwamen twaalf gemeenten samen in de Social Impact Factory in Utrecht voor een bijeenkomst over de nieuwste ontwikkelingen rondom het preventieve lesprogramma Kapot Sterk. Alle aanwezigen zijn of willen aan de slag met Kapot Sterk. Tijdens de bijeenkomst vertelde het projectteam van Kapot Sterk, samen met de pedagogen van Oké op School en de onderzoekers van Andersson Elffers Felix (AEF), EPIC en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, over de doorontwikkeling van het lesprogramma.

Lees artikel